De rooms katholieke parochie Pax Christi in noordoost Friesland heeft de verantwoordelijkheid voor drie rijksmonumenten in Dokkum: de parochiekerk, de Bonifatiuskapel en het processiepark. De locaties zijn het tastbare bewijs van de onlosmakelijke band tussen Dokkum en Bonifatius en trekken jaarlijks duizenden bezoekers. Het kost de kleine parochie echter steeds meer moeite om de kosten te betalen voor het onderhoud van deze prachtige plekken.
Om het maatschappelijk draagvlak onder dit aansprekende Bonifatiuserfgoed te verbreden is de Stichting Behoud Bonifatiuserfgoed in Dokkum opgericht. De stichting is een voortzetting van de in 2016 opgerichte actie voor de restauratie van de parochiekerk. De stichting heeft tot doel om fondsen te verwerven om bij te dragen aan onderhoud of restauratie van kerk, kapel en park. Om daarmee deze plekken in goede staat over te kunnen dragen aan komende generaties.
Kees Bangma, Klaas Agricola, Roel Cazemier, Coos Wierda en Nanette Nutma vormen het bestuur van de stichting.
Kees Bangma is geboren, getogen en nog steeds woonachtig in Dokkum. Groot geworden met de skyline van Dokkum en actief binnen de katholieke parochie staat hij vierkant achter het behoud van het Bonifatiuserfgoed. Kees werkte jarenlang bij de politie in Fryslân. Als districtschef in Leeuwarden was hij initiator van de acties tegen zinloos geweld na de dood van Meindert Tjoelker. Hij vervulde daarna leidinggevende functies bij de politie in Den Haag, Flevoland en op de Politieacademie en is momenteel belast met de vernieuwing van het politieonderwijs in Nederland.
Coos Wierda is geboren onder de Bonifatiustoren van Leeuwarden en zag deze op 3 januari 1976 de spits verliezen. Gelukkig heeft hier de gemeenschap er voor gezorgd dat de spits weer kon worden herbouwd en nu een nog een onderdeel is van de skyline van Leeuwarden. Met dit in het achterhoofd mag zoiets nooit gebeuren met de Bonifatiuserfgoed in Dokkum en daarvoor wil hij zich inzetten. Coos heeft 20 jaar gewoond in Dokkum en was daar werkzaam als directeur van de ABN AMRO Bank en is inmiddels gepensioneerd. De binding met Dokkum is er nog steeds via diverse sociale netwerken."
Nanette Nutma is, net als Kees, geboren en getogen en nog steeds woonachtig in Dokkum. Nanette was als communicatieadviseur mede verantwoordelijk voor de communicatie bij Friesland Bank en sinds anderhalf jaar werkt ze als Marcom-specialist bij Stenden Hogeschool. Zij draagt de stad Dokkum een warm hart toe en vindt het idee van een crowdfundingsactie voor een symbool van de stad een mooi initiatief waaraan ze graag haar bijdrage levert.
Mr Roel Cazemier, oud burgemeester van o.a. Ameland, Dongeradeel, Dinkelland en Krimpenerwaard.
“Als oud burgemeester van Dongeradeel ken ik de waarde en betekenis van het Bonifatiuserfgoed voor Dokkum en omgeving. Toen ik werd benaderd om bij te dragen aan het werven van fondsen voor het behoud van de Bonifatiuskapel, heb ik dan ook niet geaarzeld om een steentje bij te dragen. De Bonifatiuskapel is per slot van rekening een uniek bouwwerk voor iedereen.”
Klaas Agricola Opgegroeid in het friese Reahus, een van de 6 katholieke enclaves van Fryslan. In het dagelijkse leven burgemeester van de gemeente Dantumadiel.
Ik vindt het belangrijk dat het bijzondere katholieke erfgoed( Kerk, kapel en processie park) zoals deze bevind in Dokkum een belangrijk deel van de geschiedenis van deze stad en regio markeren en bewaard blijft voor de regio Noord Oost Friesland en de provincie Fryslan, maar ook functioneel blijven voor religieuze en culturele activiteiten.